Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

27 februari, 2021, 13:18

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Shoutbox

laguna club team

2020 Dec 31 12:40:25
en... wat vinden we van de nieuwe layout?

laguna club team

2020 Dec 30 21:50:23
Hoi testing de portal van SMF

Recent

leden
 • Totaal aantal leden: 2014
 • Latest: Benji67
Stats
 • Totaal aantal berichten: 192197
 • Totaal aantal topics: 10115
 • Online Today: 56
 • Online Ever: 383
 • (13 januari, 2020, 07:44)
Gebruikers Online
Users: 0
Guests: 33
Total: 33

Auteur Topic: how to: versterker aansluiten op de standaard radio  (gelezen 33816 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

fs1

 • Gast
how to: versterker aansluiten op de standaard radio
« Gepost op: 09 maart, 2011, 13:04 »
Doel:
Je wil een versterker aansluiten op je standaard autoradio (of dat nu eentje is in cabasse uitvoering of met navi of beiden maakt geen verschil).

Probleem:
Die originele radio heeft geen line out, oftewel geen tulp uitgangen om je versterker op aan te sluiten. Er is een enkel een iso-stekker voor luidsprekers aanwezig. Zie de volgende foto;


Deze stekker voert door middel van 4 paar draadjes de geluidssignalen van je radio naar je luidsprekers. Deze signalen zijn luidspreker level, die we vanaf nu high level noemen. De versterker heeft waarschijnlijk tulp aansluitingen zoals te zien op volgende foto;

Deze stekkers, deze ingangen op je versterker dragen ook het audio signaal maar op een ander niveau, een ander level, dit noemen we vanaf nu low level.

fs1

 • Gast
oplossing 1
« Reactie #1 Gepost op: 09 maart, 2011, 13:08 »
De eerste en simpelste oplossing:
Je zorgt ervoor dat je een versterker koopt die overweg kan met high level in, een voorbeeld op volgende foto;

Deze Kenwood versterker bijvoorbeeld heeft zowel low level als high level inputs. Hiervoor hoef je dus niks speciaal te doen, je verbindt gewoon de uitgangen van je radio met de ingangen van je versterker. Links + en - naar links + en - en voor rechts hetzelfde. Simpel dus, verder is er niks aan.

fs1

 • Gast
Oplossing 2
« Reactie #2 Gepost op: 09 maart, 2011, 13:19 »
De tweede oplossing:
De tweede oplossing is iets ingewikkelder maar wel het meest aangewezen voor elke versterker. Je hebt een high naar low level omvormer nodig. Deze heb je in alle vormen en maten en ook in verschillende prijsklassen. 2 voorbeeldjes;


een goedkoop modelletje


een iets duurder iets dat ik ten zeerste kan aanraden


en dat is er ook in 4-kanaals model wat helemaal super is natuurlijk

fs1

 • Gast
Werkwijze
« Reactie #3 Gepost op: 09 maart, 2011, 13:28 »
Hoe ga je te werk dan?

Je koopt een mannelijke speaker iso stekker:


Deze plug je in in je radio waar eerst je originele stekker zat. De 8 draadjes die hieruit komen die verleng je met luidsprekerdraad (solderen! lusterklemmen of suikertje of hoe je het ook al wil noemen zijn uit den boze!) en sluit je aan aan je high level input versterker, ofwel sluit je deze aan aan de ingangen van je high low level converters. In het geval van de converters leg je dan een rca-kabel van je de output van je converter naar de input van je versterker.


Bij het werken met converters hou je beste de converters zo dicht mogelijk bij de radio, en laat je de afstand overbruggen door de rca kabels.

Je vertrekt van de uitgangen van je versterker met luidsprekerdraad en verbindt deze met een female speaker iso stekker:

Deze heb je dichtbij je radio liggen dan, en plug je gewoon in op de male iso stekker van de originele kabelboom van je auto.

Zo, nu liggen alle audio signalen, van je radio naar je versterker, van je versterker naar de originele plaatsen van je speakers.

fs1

 • Gast
Voeding
« Reactie #4 Gepost op: 09 maart, 2011, 13:37 »
Nu moet het hele systeem nog power krijgen

Je legt een dikke kabel van je auto accu naar je versterker, je zorgt dat er zo dik mogelijk bij de accu een zekering is aangebracht. Je legt een massa kabel aan van je versterker naar een punt zo dicht mogelijk bij de versterker dat zeker goede massa maakt. Op deze manier krijgt de versterker z'n voeding. Nu moet ie enkel nog worden aangeschakeld door een "remote".

Een "remote" is een signaal dat de radio uitstuurt als ie aanstaat, in de praktijk is dat ook gewoon 12V. Als de versterker dit "ziet" dan weet ie dat ie aan mag. Bij de originele radio is er niet specifiek een draadje aanwezig dat hiervoor dient. Maar er is wel een draadje dat dient voor de antenne aan te schakelen, pinnetje 5 in het volgende overzicht.

Je soldeert een enkel draadje hieraan, en je legt dat naar de "remote" ingang van je versterker.

Zo, alles is klaar nu.

fs1

 • Gast
Meer voeding
« Reactie #5 Gepost op: 09 maart, 2011, 13:39 »
Het gedeelte over de voeding werd niet erg in detail besproken omdat daar al andere websites voor zijn zoals bijvoorbeeld deze.

Uiteraard kan je nu dus gewoon je originele luidsprekers gaan vervangen door betere luidsprekers die meer aankunnen.

fs1

 • Gast
Voorbeeld
« Reactie #6 Gepost op: 09 maart, 2011, 13:41 »
Een voorbeeldje van dit alles, aan de kant van de radio zelf: